TAKILARIN NE KADAR ÖZENLE İŞLENDİĞİNİ BİLİYOR MUYDUNUZ ?
Eğer doğal taş takılara meraklı biriyseniz bir kuyumcu atölyesine uğrayın derim, atölyede sabırla işlenen takıları görünce daha da büyülenebilirsiniz. Tasarımla başlayan macera, atölyede güzelce işlenmekte ve insanların zevkine uygun bir şekilde sunulmaktadır. Atölyede,tasarım aşamasından sonra, işlenen gümüş yada altınla takılar yapılmaya başlanır. Eğer ki doğal taşla bir takı yapıyorsanız işiniz daha zor olabilir. Çünkü, gümüş yada altın işlendikten sonra, taşın koyulacağı yerin iyi ayarlanmış olması ve taşın ısıyla çok fazla temas etmemesi gerekir. Aşağıda sizinle atölyede genelde kullanılan aletlerin fotoğrafını paylaşıyorum.
![]() |
Eğe cetvelin yanında bulunmaktadır. |
Takılar için kullanılan yukarıdaki aletlerden olan eğe bir kuyumcu ustasının olmazsa olmazıdır. Çünkü, bu alet sayesinde takı yapım aşamasında meydana gelen bir bozukluk varsa rahatlıkla düzeltilebilir. İşlenmiş takılar son aşamada, parlatma işlemi için cila makinasına tutulur ve tüm işlemler böylece tamamlanmış olur.
![]() |
Atölyede takıların parlatıldığı cila makinası (Ametist kolye) |
Bu işi severek ve sabırla yapmak gerek daha öncede belirtmiştim. İstanbul Kapalıçarşıda Mishak usta beni tasarımları ve meslek aşkı ile büyüleyen biridir mesela; Mishak usta, dayımın arkadaşı aynı zamanda yıllarca bana özel tasarım takılar yapan bir usta. Blogumda ayrı bir bölüm olarak bana yaptığı tasarımları da sizinle paylaşıyor olacağım.
Mishak Oskanyan - Kapalıçarşı 2010 |
Aşağıdaki videoda Dokuz Eylül Üniversitesi'nde eğitim gördüğümüz zamanlara ait kareler bulunmaktadır. Bu karelerde atölyemizi, atölyede yapılan işlemleri ve çizim dersimizi (JewelCad Programı -Kuyumculukta kullanılan çizim programı) görebilirsiniz. İyi seyirler =) .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder